EU:n direktiivin mukaiset Ropeconin viralliset jonotusohjeet

Ropeconin viralliset jonotusohjeet

Viime vuosina Ropeconin jonossa on esiintynyt poikkeamia ja säännöttömyyksiä, joiden välittämiseksi julkaistaan nyt virallinen Ropeconin jonotusohje joka pohjautuu EU:n komission asetukseen N:o 566/2006¹. Jokainen kävijä on lain sekä EU-direktiivien nimessä velvoitettu noudattamaan näitä ohjeita tarkasti. Jokaiselta Ropeconin kävijältä edellytetään aina käskyjen ja määräysten järkähtämätöntä noudattamista. Kun jokainen kävijä noudattaa ohjeita, tapahtuu Ropeconin lipunmyynti mahdollisimman sujuvasti.

¹Komission asetus (EY) N:o 566/2006, yhteisten jonotuksien järjestyssääntösuosituksista annetun asetuksen (EY) N:o 2014/2005 muuttamisesta ja kyseisestä asetuksesta poikkeamisesta sekä jonojen avaamisesta ja hallinnointitavasta 1 päivän maaliskuuta ja 31 päivän joulukuuta 2006 väliseksi ajaksi annetun asetuksen (EY) N:o 219/2006 muuttamisesta.

Jonottamiseen valmistautuminen

Ennen Ropecon-tapahtumaan lähtöä on varmistettava, että mukana on viikonloppurannekkeen ostamiseen riittävä määrä Euroopan unionin yhteistä valuttaa euroja (€) käteisenä (ks. Käyttäytyminen lipunostossa).

Jonottamisen miellyttävyyden takaamiseksi on suositeltavaa tarkistaa henkilökohtainen hygienia ennen tapahtuman jonoon siirtymistä. Kävijöiden kannattaa käydä ns. ryöpyssä eli suihkussa sekä käyttää siellä peseytymiseen pintajännitettä alentavaa pesuainetta eli saippuaa. Hiukset voidaan pestä erityisesti hiuksille tarkoitetulla pesuaineella, jonka yleisesti tunnettu nimitys on sampoo. Peseytymisen jälkeen voi halutessaan käyttää vielä kohtuullisesti lievän tuoksuista antiperspiranttia. Tapahtumaan valmistauduttaessa ei suositella voimakkaita tuoksuja tai parfyymejä, koska nämä voivat aiheuttaa pahoinvointia tai allergisia oireita toisille kävijöille.

Jonotusta varten on pukeuduttava. Ropeconin sääntöjen mukaan asu on vapaa, mutta pakollinen. Alastomana ei siis sovi tulla jonoon. Ropeconin ajankohta sijoittuu heinäkuun loppuun ja lipunmyynti aukeaa tavallisesti perjantaina klo 15, jolloin tavallisesti aletaan saavuttaa päivän maksimilämpötilaa. Heinäkuun lopun keskilämpötila Espoon Otaniemessä sijoittuu lähelle 18 astetta Celsiusta ja helteen todennäköisyys on suuri. Näin ollen kävijöille suositellaan niukkaa tai kevyttä ja ilmavaa vaatetusta. Pakollinen mutta vapaa asu tarkoittaa, että erogeeniset alueet on peitettävä, mutta muita vaatimuksia asusteelle ei ole.

On myös huomattava, että Espoo on eräs Suomen sateisimmista paikkakunnista, jonka keskimääräinen vuotuinen sademäärä on noin 700 mm. Jonotustapahtumaan kannattaa täten varata mukaan myös sateenvarjo tai sadeasuste. Seuraava kaaviollinen kuva esittää Espoon keskimääräistä ilmastoa.


Tapahtumassa päihtyneenä esiintyminen ja päihteiden nauttiminen on kiellettyä. Älä siis nauti päihteitä ennen tapahtumaan lähtemistä tai jonottaessa. Ropecon-tapahtuman web-sivuilta löytyvät tiedot laillisista anniskelualueista joissa voit nauttia kohtuudella myös etanolipitoisia juomia.

Ropecon-tapahtuman web-sivuilta löytyy runsaasti ohjeita, mm. siitä missä Ropecon pidetään, kuinka päästä tapahtumapaikalle ja koska tapahtuma on. Web-sivuihin tutustuminen on suositeltavaa ennen jonottamaan lähtöä.

Jonon muodostaminen

Ropecon-tapahtuman lippujono muodostetaan Dipolin ns. Juhlaovilta alkaen, niin että jonon pää suuntautuu pysäköintialueelle, pysäköityjen autojen, ulkomyyntikojujen ja muiden rakennelmien vierestä tarkalleen kohti grillikioskin ja kauppakeskuksen välistä tilaa.

Seuraavan kaaviollisen karttakuvan viiva osoittaa Ropecon-tapahtuman jonon oikean paikan.


Jonolle varatun tilan riittävyyden takaamiseksi jonottajien on oltava parijonossa.

Jonotus on suoritettava seisten, mikäli ei ole pakottavia lääketieteellisiä syitä toimia toisin. Jonottajien rintamasuunta on oltava eteenpäin ja jonottajaparin on oltava vierekkäin, ei esimerkiksi kääntyneenä tai eri etäisyyksillä edellä jonottajista. Jonon siisteyden ja muodon säilyttämistä helpottaa mikäli jonottajat pitävät toisiaan kädestä kiinni.

Jotta jono olisi mahdollisimman tiivis, edellä oleviin jonottajiin on pidettävä 40 senttimetrin mittainen etäisyys. Mikäli mittaa ei ole mukana, 40 cm etäisyyden voi arvioida asettamalla käden ensin suoraan alaspäin ja kääntämällä sitten kyynärpään suoraan kulmaan eteenpäin. Ojennettujen sormien kärki osuu tällöin suunnilleen vaadittuun 40 cm etäisyyteen edellä jonottavasta. Menetelmä on havainnollistettu oheisessa kaaviollisessa kuvassa.


Ropeconin jonotus, sisäänkäynti ja tapahtuman asiakkuus on suunniteltu sopimaan myös liikuntarajoitteisille. Ropeconin järjestyksenvalvojilta (ns. TS:t) tai paikalla olevilta Ropeconin järjestäjiltä saa tarvittaessa apua.

Jonokäyttäytyminen

Jonossa keskustelu on sallittua. Kahden jonottajan välisen keskustelun äänenvoimakkuus saa olla korkeintaan 60 dB. Musiikin kuuntelua ulkoisista kaiuttimista ei suositella, vaan kehotetaan käyttämään kuulokkeita. Ns. aaltojen muodostaminen sekä yhteislaulu ovat sallittuja, samoin elävän musiikin esittäminen rajoitetulla volyymilla, joka ei saa fortissimo-kohdissakaan nousta 80 dB:iin. Sallittuja ovat akustiset soittimet kuten kitara, mutta ei esimerkiksi säkkipilli, alppitorvi tahi kirkkourut. Oheinen kaaviollinen kuva havainnollistaa suurinta sallittua dB-määrää.


Erogeenisten alueiden stimulaatio ja lisääntyminen jonossa ovat kiellettyjä. Muut hellyydenosoitukset ovat sallittuja kohtuullisissa rajoissa sekä eri- että saman sukupuolisten kävijöiden kesken niissä puitteissa, mitä Suomen laki sekä Espoon kaupungin järjestyssääntö määrittelevät.

Jonossa etuileminen on ehdottomasti kiellettyä. Järjestyksenvalvojat siirtävät etuilijan koko jonon viimeiseksi tai määräävät hänet kokonaan poistumaan tapahtuma-alueelta.

Paikan varaaminen hetkellisesti jonosta poistuneelle jonottajan parille on sallittua. On suositeltavaa, että näissä tapauksissa kerrallaan poistuu vain jonottajan pari, niin että toinen pari edelleen jää jonoon pitämään parin paikkaa. Muussa tapauksessa suositellaan, että pari poistuu jonosta yhdessä ja siirtyy palatessaan jonon viimeiseksi.

Valokuvaaminen jonossa on sallittua. Mikäli valokuvassa näkyy tunnistettavia henkilöitä, on valokuvan julkaisemiseen pyydettävä ao. henkilöiden lupa. Hetkellinen siirtyminen jonon sivuun valokuvaamista varten on myös sallittua huomioon ottaen yllä oleva ohje paikan varaamisesta jonossa.

Käyttäytyminen lipunostossa

Varmista hieman ennen lipunmyyntipisteelle saapumista, että sinulla on joko oikean tai vasemman käden ranne paljastettuna rannekkeen nopeaa ja sujuvaa kiinnittämistä varten.

Ota hyvissä ajoin ennen lipunostopistettä käteesi viikonloppurannekkeen hinnan, 28 euroa, verran käteistä rahaa; Ropeconin viikonloppuranneke on maksettava käteisellä. Ropecon ry:n suosittelema käteisvara on 20 euron seteli, 5 euron seteli, sekä 1 ja 2 euron kolikot. Pakottavissa hätätapauksissa on sallittua maksaa 20 euron ja 10 euron setelin yhdistelmällä jolloin vaihtorahana saat takaisin 2 euron kolikon. Mikäli maksat kaksi viikonloppuranneketta samalla kertaa, varaa esille 50 euron seteli, 5 euron seteli, sekä 1 euron kolikko.

Saapuessasi lipunmyyntipisteeseen ilmoita kuuluvalla äänellä ja selvästi lipunmyyjälle, että haluat ostaa viikonloppurannekkeen Ropecon-tapahtumaan (tahi useamman rannekkeen, mikäli suoritat maksun useamman kävijän puolesta). Maksa ranneke, ja kun olet maksanut, siirry rannekkeen kiinnittäjän eteen. Ojenna joko vasen tai oikea ranteesi oman valintasi mukaan rannekkeen kiinnittämistä varten. Kun ranneke on kiinnitetty, kiitä lipunmyyjää ja rannekkeen kiinnittäjää sydämellisesti ja voit tämän jälkeen siirtyä sisälle Dipoliin nauttimaan Ropecon-tapahtumasta.

Lopuksi

Jonotus on iloinen ja hauska tapahtuma! On sallittua siirtyä tarkoituksella jonon viimeiseksi, mikäli haluaa nauttia legendaarisesta Ropeconin lippujonosta kauemmin!


2 vastausta käyttäjälle “EU:n direktiivin mukaiset Ropeconin viralliset jonotusohjeet”

  1. Vilho Väisänen sanoo:

    Outoa, kun klikkasin alussa olevaa EU-laki- ja asetuskokoelmalinkkiä, niin päädyin johonkin banaaniasetukseen.

    ”yhteisen tullitariffin mukaisella tullilla vapaaseen liikkeeseen luovutettujen banaanien tuontia yhteisöön koskevan järjestelmän mukaisista todistuksista annetun asetuksen (EY) N:o 2014/2005 muuttamisesta ja kyseisestä asetuksesta poikkeamisesta sekä AKT-maista peräisin olevien CN-koodiin 08030019 kuuluvien banaanien tuontitariffikiintiön avaamisesta ja hallinnointitavasta”
    Ja voi JEE mitä kieltä! Mitenhän toi menis kunnollisella suomenkielellä? :-O

  2. Se on nyt vain itselleen selvennettävä. Jokainen rehellinen kansalainen lukee ja sisäistää syvällisesti kaikki EU-direktiivit ja niitä myös järkähtämättömästi noudattaa! Ne ovat osa lakiamme! Jos jotain direktiiviä ei heti välittömästi ymmärrä, niin on opiskeltava ja luettava sitä sinnikkäästi kunnes sen varmasti ymmärtää. Oikeudessahan ei kelpaa perusteeksi se että ei ole muka tiennyt laista joten jos ei ole vielä jotain EU-direktiiviä sisäistänyt niin se on tehtävä ensin ennen kuin tekee mitään muuta.

Vastaa