Arkisto: kesäkuu 2014

Uudet roolipelaajan perinteiset juhannustaiat

maanantaina 16. kesäkuuta 2014

Se on kohta taas se juhla jossa syödään hiiltyneessä suolessa olevaa lisäainemassaa, saunotaan, katsellaan palavaa roskakasaa ja ennen kaikkea juodaan valtavasti etanolia!

Eli muistattehan vielä roolipelaajan juhannustaiat muutaman vuoden takaa? Ja miksipä ette muistaisi. Onhan joka ikinen ConTextin artikkeli iäksi syöpynyt tulikirjaimin syvälle jokaisen lukijan muistiin!

Kerratkaamme kuitenkin varmuuden välttämiseksi vanhat kunnon taiat ja lisätkäämme sen kunniaksi, että kohta on taas juhannus, vielä roimalla roppakaupalla aivan uusia perinteisiä taikoja!

 • Kun pyyhkii pelipöydän ennen peliä alastomana vastapäivään ja katsoo sitten pöydän alle, saattaa löytää sen kauan kadoksissa olleen nopan.
 • Juhannusyönä kannattaa mennä nukkumaan alastomana suosikkinoppa tyynyn alla. Silloin näkee unessa vihjeitä siitä, mitä seuraavassa pelisessiossa tapahtuu. Expan hankinta helpottuu huomattavasti!
 • Jos ennen nukkumaan menoa syö alastomana pussillisen sipsejä mutta ei juo kolaa lainkaan, niin uusi pelitoveri tulee unessa tarjoamaan kolaa.
 • Kun pyöriskelee alastomana pelipöydän alla, niin sen jälkeen tulee ihmeellinen inspiraatio tarttua imuriin ja siivota vähän. Vastaavasti jos aikoo mennä pelipöydän päälle alastomana hajareisin istumaan, tulee mielihalu laittaa viime pelin jäljiltä pöydällä ajelehtivat miniatyyrit takaisin omille paikoilleen.
 • Jos juhannusyönä avaa pelihuoneen ikkunan alastomana, sieltä tulee ihmeellistä raitista ilmaa sisälle. (Ikkunan voi toki avata myös täysissä pukeissa.)
 • Mikäli haluat varastaa toisen pelaajan noppaonnen, hiero kehoasi hänen nopillaan alastomana. Vielä tehokkaampi taika on, jos kerrot hänelle tästä ennen seuraavaa peliä. Toisaalta taika voi tällöin tehota aivan eri tavalla kuin mitä odotit.

Ja seuraavaksi lisää ihan upouusia vanhoja perinteisiä taikoja ja -enteitä.

 • Kerää yhdeksästä eri noppasetistä kustakin yksi noppa, jokaisessa eri silmäluku. Kun nukut juhannusyönä alasti nämä nopat tyynysi alla, unelmiesi prinsessa (tai prinssi) tulee yöllä hakemaan noppia. Varaa siis yöpöydälle pippurisumute tai vuoteen viereen pesäpallomaila, jotta voit taltuttaa tunkeilijan ennen kuin soitat poliisit.
 • Jos sinulla ei ole peliporukkaa, niin mene juhannussaunaan ja saunan jälkeen heitä alastomana ylöskohotetun jalkasi alitse vihta saunan katolle. Suunnasta mihin vihdan tyvipää osoittaa löytyy uusi peliporukkasi. Toinen vaihtoehto on katsella juhannuskokkoa alastomana. Suunnassa mihin kokon savu kääntyy on sinun uusi peliporukkasi.
 • Millainen hahmo sinulla mahtaa olla tulevassa pelissä? Kun kierrät juhannusyönä pelipöydän tai pelipaikan alastomana kolme kertaa, niin hahmo ilmestyy. Ilmestyvää hahmoa ei kuitenkaan saa tervehtiä eikä yrittää kurkkia sen hahmolomaketta.
 • Haluatko ennaltatietoa seuraavan pelin random encountereista? Pujota alastomana kultaisen sormuksen läpi yhdeksän noppaa suoraan noppapussiin, niin näet sormuksen läpi katsomalla kuvan seuraavan pelin random encounterista.
 • Onko KPS- tai noppaonni kadoksissa? Noppaonnen voi hakea lähimmästä roolipeliliikkeestä. Mene ennen juhannusta roolipeliliikkeeseen, riisuudu alastomaksi ja hiplaa noppia omituisesti höpöttäen kunnes poliisit hakevat sinut ja joudut putkaan tai pakkohoitoon. Näin varmistat noppaonnen.
 • Naispuoleinen pelaaja voi vahvistella KPS- tai noppaonneaan etsimällä juhannusyönä nelilehtisen apilan alastomana. Kun tämän apilan pistää sitten killumaan povelle hyvin anteliaaseen kaula-aukkoon seuraavassa pelissä, niin noppaonni on taattu.
 • Noppa- tai KPS-onnea voi vielä vahvistella kulkemalla juhannusyönä alasti niityllä ja keräämällä kastetta noppapussiin tai johonkin vaatekappaleeseen, joka seuraavassa pelissä tulee olemaan päällä.
 • Kaada juhannusyönä pelipöydälle noppia ja istu niiden päälle alastomana. Ne nopat, jotka tarttuvat kiinni takapuoleesi, kannattaa ottaa käyttöön pelissä, ne ovat varmasti onnekkaita. (Tai sitten niitä epäonnisia. Riippuu näkökulmasta.)
 • Juhannusyönä sauno oikein kunnolla ja sitten juokse suoraan saunasta alastomana pitkin ruisvainion ojia, kierittele kasteisella niityllä, möyri muurahaispesässä ja kun palaat kotiin niin voit nähdä peilissä örkin!

Lopuksi vinkki: kaikki listatut juhannustaiat voi myös toteuttaa pelihahmolla pelin aikana niin pöytäpelissä kuin larpissakin. Ne tehoavat pelimaailmassa aivan yhtä hyvin kuin reaalimaailmassakin.

Älypähkinä – Ropeconin jonossa

tiistaina 10. kesäkuuta 2014

Tässä pientä puuhasteltavaa Ropeconin odotuksen ajaksi. Kokeile, saatko tämän ratkaistua jo ennen Ropeconia – vaikka siihen onkin enää vajaa pari kuukautta aikaa.

Jonossa Keltsun ovella seisoo viisi innokasta Ropeconin kävijää. Kaikilla on eri suosikkiharrastus, eri asu, erilaiset eväät, eri suosikkijuoma, eri työvoimanakki, ja eri lemmikki (kotona, koska coniin ei saa tuoda lemmikkejä). Selvitä vihjeiden perusteella jonottajien järjestys ja heidän kaikki ominaisuutensa.

 • larppaaja on viidentenä jonossa ja hänellä ei ole koulutyttöasua
 • jossain jonon alkupuolella olevalla on eväänä sipsejä
 • ritariasuisen takana olevan suosikkijuoma on olut
 • korttipelaajan lemmikki on kissa
 • yhdellä jonottajalla on lihapiirakkaa eväänä, hän on eri päässä jonoa kuin yrttiteestä pitävä
 • korttipeliharrastajan edessä olevalla on eväänä voileipiä
 • avaruuspuvussa ja koulutyttöasussa olevat ovat viikinkiasuisen takana
 • ensimmäisenä jonossa olevalla on lemmikkinä marsu ja toisena olevalla lisko
 • viskistä pitävän edessä on ensin lipunmyyjä ja hänen edessään ohjelmajuoksija
 • maidosta pitävä on ensimmäisenä jonossa
 • minipossun omistajalla on avaruuspuku
 • yrttiteestä pitävällä on eväänä hedelmiä
 • conitean jäsenen edellä jonossa on narikkatyöläinen ja heidän edellään TS
 • neljännellä jonossa on homejuustoa eväänä ja hän ei ole pöytäropejen harrastaja
 • se jonka suosikkijuoma on limsa ei pidä minipossuista eikä koirista
 • heti figupelaajan takana on zombieasuinen lautapelaaja
 • TS on viikinkiasussa
 • koiran omistajalla on voileipiä eväänä

Palkintoja tehtävän ratkaisusta ei ole luvassa. Riittäköön tyydytys älypähkinän onnistuneesta murtamisesta palkinnoksi.

(Pähkinän ratkaisu on täällä, mutta yrittäisit nyt sentään edes vähän!)

EU:n direktiivin mukaiset Ropeconin viralliset jonotusohjeet

maanantaina 2. kesäkuuta 2014

Ropeconin viralliset jonotusohjeet

Viime vuosina Ropeconin jonossa on esiintynyt poikkeamia ja säännöttömyyksiä, joiden välittämiseksi julkaistaan nyt virallinen Ropeconin jonotusohje joka pohjautuu EU:n komission asetukseen N:o 566/2006¹. Jokainen kävijä on lain sekä EU-direktiivien nimessä velvoitettu noudattamaan näitä ohjeita tarkasti. Jokaiselta Ropeconin kävijältä edellytetään aina käskyjen ja määräysten järkähtämätöntä noudattamista. Kun jokainen kävijä noudattaa ohjeita, tapahtuu Ropeconin lipunmyynti mahdollisimman sujuvasti.

¹Komission asetus (EY) N:o 566/2006, yhteisten jonotuksien järjestyssääntösuosituksista annetun asetuksen (EY) N:o 2014/2005 muuttamisesta ja kyseisestä asetuksesta poikkeamisesta sekä jonojen avaamisesta ja hallinnointitavasta 1 päivän maaliskuuta ja 31 päivän joulukuuta 2006 väliseksi ajaksi annetun asetuksen (EY) N:o 219/2006 muuttamisesta.

Jonottamiseen valmistautuminen

Ennen Ropecon-tapahtumaan lähtöä on varmistettava, että mukana on viikonloppurannekkeen ostamiseen riittävä määrä Euroopan unionin yhteistä valuttaa euroja (€) käteisenä (ks. Käyttäytyminen lipunostossa).

Jonottamisen miellyttävyyden takaamiseksi on suositeltavaa tarkistaa henkilökohtainen hygienia ennen tapahtuman jonoon siirtymistä. Kävijöiden kannattaa käydä ns. ryöpyssä eli suihkussa sekä käyttää siellä peseytymiseen pintajännitettä alentavaa pesuainetta eli saippuaa. Hiukset voidaan pestä erityisesti hiuksille tarkoitetulla pesuaineella, jonka yleisesti tunnettu nimitys on sampoo. Peseytymisen jälkeen voi halutessaan käyttää vielä kohtuullisesti lievän tuoksuista antiperspiranttia. Tapahtumaan valmistauduttaessa ei suositella voimakkaita tuoksuja tai parfyymejä, koska nämä voivat aiheuttaa pahoinvointia tai allergisia oireita toisille kävijöille.

Jonotusta varten on pukeuduttava. Ropeconin sääntöjen mukaan asu on vapaa, mutta pakollinen. Alastomana ei siis sovi tulla jonoon. Ropeconin ajankohta sijoittuu heinäkuun loppuun ja lipunmyynti aukeaa tavallisesti perjantaina klo 15, jolloin tavallisesti aletaan saavuttaa päivän maksimilämpötilaa. Heinäkuun lopun keskilämpötila Espoon Otaniemessä sijoittuu lähelle 18 astetta Celsiusta ja helteen todennäköisyys on suuri. Näin ollen kävijöille suositellaan niukkaa tai kevyttä ja ilmavaa vaatetusta. Pakollinen mutta vapaa asu tarkoittaa, että erogeeniset alueet on peitettävä, mutta muita vaatimuksia asusteelle ei ole.

On myös huomattava, että Espoo on eräs Suomen sateisimmista paikkakunnista, jonka keskimääräinen vuotuinen sademäärä on noin 700 mm. Jonotustapahtumaan kannattaa täten varata mukaan myös sateenvarjo tai sadeasuste. Seuraava kaaviollinen kuva esittää Espoon keskimääräistä ilmastoa.


Tapahtumassa päihtyneenä esiintyminen ja päihteiden nauttiminen on kiellettyä. Älä siis nauti päihteitä ennen tapahtumaan lähtemistä tai jonottaessa. Ropecon-tapahtuman web-sivuilta löytyvät tiedot laillisista anniskelualueista joissa voit nauttia kohtuudella myös etanolipitoisia juomia.

Ropecon-tapahtuman web-sivuilta löytyy runsaasti ohjeita, mm. siitä missä Ropecon pidetään, kuinka päästä tapahtumapaikalle ja koska tapahtuma on. Web-sivuihin tutustuminen on suositeltavaa ennen jonottamaan lähtöä.

Jonon muodostaminen

Ropecon-tapahtuman lippujono muodostetaan Dipolin ns. Juhlaovilta alkaen, niin että jonon pää suuntautuu pysäköintialueelle, pysäköityjen autojen, ulkomyyntikojujen ja muiden rakennelmien vierestä tarkalleen kohti grillikioskin ja kauppakeskuksen välistä tilaa.

Seuraavan kaaviollisen karttakuvan viiva osoittaa Ropecon-tapahtuman jonon oikean paikan.


Jonolle varatun tilan riittävyyden takaamiseksi jonottajien on oltava parijonossa.

Jonotus on suoritettava seisten, mikäli ei ole pakottavia lääketieteellisiä syitä toimia toisin. Jonottajien rintamasuunta on oltava eteenpäin ja jonottajaparin on oltava vierekkäin, ei esimerkiksi kääntyneenä tai eri etäisyyksillä edellä jonottajista. Jonon siisteyden ja muodon säilyttämistä helpottaa mikäli jonottajat pitävät toisiaan kädestä kiinni.

Jotta jono olisi mahdollisimman tiivis, edellä oleviin jonottajiin on pidettävä 40 senttimetrin mittainen etäisyys. Mikäli mittaa ei ole mukana, 40 cm etäisyyden voi arvioida asettamalla käden ensin suoraan alaspäin ja kääntämällä sitten kyynärpään suoraan kulmaan eteenpäin. Ojennettujen sormien kärki osuu tällöin suunnilleen vaadittuun 40 cm etäisyyteen edellä jonottavasta. Menetelmä on havainnollistettu oheisessa kaaviollisessa kuvassa.


Ropeconin jonotus, sisäänkäynti ja tapahtuman asiakkuus on suunniteltu sopimaan myös liikuntarajoitteisille. Ropeconin järjestyksenvalvojilta (ns. TS:t) tai paikalla olevilta Ropeconin järjestäjiltä saa tarvittaessa apua.

Jonokäyttäytyminen

Jonossa keskustelu on sallittua. Kahden jonottajan välisen keskustelun äänenvoimakkuus saa olla korkeintaan 60 dB. Musiikin kuuntelua ulkoisista kaiuttimista ei suositella, vaan kehotetaan käyttämään kuulokkeita. Ns. aaltojen muodostaminen sekä yhteislaulu ovat sallittuja, samoin elävän musiikin esittäminen rajoitetulla volyymilla, joka ei saa fortissimo-kohdissakaan nousta 80 dB:iin. Sallittuja ovat akustiset soittimet kuten kitara, mutta ei esimerkiksi säkkipilli, alppitorvi tahi kirkkourut. Oheinen kaaviollinen kuva havainnollistaa suurinta sallittua dB-määrää.


Erogeenisten alueiden stimulaatio ja lisääntyminen jonossa ovat kiellettyjä. Muut hellyydenosoitukset ovat sallittuja kohtuullisissa rajoissa sekä eri- että saman sukupuolisten kävijöiden kesken niissä puitteissa, mitä Suomen laki sekä Espoon kaupungin järjestyssääntö määrittelevät.

Jonossa etuileminen on ehdottomasti kiellettyä. Järjestyksenvalvojat siirtävät etuilijan koko jonon viimeiseksi tai määräävät hänet kokonaan poistumaan tapahtuma-alueelta.

Paikan varaaminen hetkellisesti jonosta poistuneelle jonottajan parille on sallittua. On suositeltavaa, että näissä tapauksissa kerrallaan poistuu vain jonottajan pari, niin että toinen pari edelleen jää jonoon pitämään parin paikkaa. Muussa tapauksessa suositellaan, että pari poistuu jonosta yhdessä ja siirtyy palatessaan jonon viimeiseksi.

Valokuvaaminen jonossa on sallittua. Mikäli valokuvassa näkyy tunnistettavia henkilöitä, on valokuvan julkaisemiseen pyydettävä ao. henkilöiden lupa. Hetkellinen siirtyminen jonon sivuun valokuvaamista varten on myös sallittua huomioon ottaen yllä oleva ohje paikan varaamisesta jonossa.

Käyttäytyminen lipunostossa

Varmista hieman ennen lipunmyyntipisteelle saapumista, että sinulla on joko oikean tai vasemman käden ranne paljastettuna rannekkeen nopeaa ja sujuvaa kiinnittämistä varten.

Ota hyvissä ajoin ennen lipunostopistettä käteesi viikonloppurannekkeen hinnan, 28 euroa, verran käteistä rahaa; Ropeconin viikonloppuranneke on maksettava käteisellä. Ropecon ry:n suosittelema käteisvara on 20 euron seteli, 5 euron seteli, sekä 1 ja 2 euron kolikot. Pakottavissa hätätapauksissa on sallittua maksaa 20 euron ja 10 euron setelin yhdistelmällä jolloin vaihtorahana saat takaisin 2 euron kolikon. Mikäli maksat kaksi viikonloppuranneketta samalla kertaa, varaa esille 50 euron seteli, 5 euron seteli, sekä 1 euron kolikko.

Saapuessasi lipunmyyntipisteeseen ilmoita kuuluvalla äänellä ja selvästi lipunmyyjälle, että haluat ostaa viikonloppurannekkeen Ropecon-tapahtumaan (tahi useamman rannekkeen, mikäli suoritat maksun useamman kävijän puolesta). Maksa ranneke, ja kun olet maksanut, siirry rannekkeen kiinnittäjän eteen. Ojenna joko vasen tai oikea ranteesi oman valintasi mukaan rannekkeen kiinnittämistä varten. Kun ranneke on kiinnitetty, kiitä lipunmyyjää ja rannekkeen kiinnittäjää sydämellisesti ja voit tämän jälkeen siirtyä sisälle Dipoliin nauttimaan Ropecon-tapahtumasta.

Lopuksi

Jonotus on iloinen ja hauska tapahtuma! On sallittua siirtyä tarkoituksella jonon viimeiseksi, mikäli haluaa nauttia legendaarisesta Ropeconin lippujonosta kauemmin!