Arkisto aiheelle ‘Sosiologia’

Facebook-kansikuvia

keskiviikkona 8. maaliskuuta 2017

Cosplay, anime ja manga ovat tämän vuoden Ropeconin teemana! (Tai sitten teema oli joku klassikot, whatever.) Joka tapauksessa nyt ilmestyy rajulla vauhdilla lisää Facebook-kansikuvia.

Kuten aina, näiden käyttö tapahtuu täysin omalla vastuulla.

Ropeconin päivämäärät selvillä sekä ei-selvillä

lauantaina 13. syyskuuta 2014

Kuten kuvasta näemme (ja muutenkin tiedämme), Ropecon 2015:n päivämäärät selvillä ovat 15.-17.5.2015.


Kuva on Tracon 9:n Ropecon-tiskiltä. Paikalla oleva promotiimi vastasi ConTextin toimituksen kysymään tärkeään kysymykseen!

Kun Ropeconin päivämäärä selvillä on 15.-17.5.2014, niin milloin se on ei-selvillä?

Vastaus:

Muilla kuin selvinpäin olevilla päivämäärä on 18.5.2015 myöhään illalla jatkuen seuraavaan päivään 19.5.2015.

Eli nyt tiedätte!

Uudet roolipelaajan perinteiset juhannustaiat

maanantaina 16. kesäkuuta 2014

Se on kohta taas se juhla jossa syödään hiiltyneessä suolessa olevaa lisäainemassaa, saunotaan, katsellaan palavaa roskakasaa ja ennen kaikkea juodaan valtavasti etanolia!

Eli muistattehan vielä roolipelaajan juhannustaiat muutaman vuoden takaa? Ja miksipä ette muistaisi. Onhan joka ikinen ConTextin artikkeli iäksi syöpynyt tulikirjaimin syvälle jokaisen lukijan muistiin!

Kerratkaamme kuitenkin varmuuden välttämiseksi vanhat kunnon taiat ja lisätkäämme sen kunniaksi, että kohta on taas juhannus, vielä roimalla roppakaupalla aivan uusia perinteisiä taikoja!

 • Kun pyyhkii pelipöydän ennen peliä alastomana vastapäivään ja katsoo sitten pöydän alle, saattaa löytää sen kauan kadoksissa olleen nopan.
 • Juhannusyönä kannattaa mennä nukkumaan alastomana suosikkinoppa tyynyn alla. Silloin näkee unessa vihjeitä siitä, mitä seuraavassa pelisessiossa tapahtuu. Expan hankinta helpottuu huomattavasti!
 • Jos ennen nukkumaan menoa syö alastomana pussillisen sipsejä mutta ei juo kolaa lainkaan, niin uusi pelitoveri tulee unessa tarjoamaan kolaa.
 • Kun pyöriskelee alastomana pelipöydän alla, niin sen jälkeen tulee ihmeellinen inspiraatio tarttua imuriin ja siivota vähän. Vastaavasti jos aikoo mennä pelipöydän päälle alastomana hajareisin istumaan, tulee mielihalu laittaa viime pelin jäljiltä pöydällä ajelehtivat miniatyyrit takaisin omille paikoilleen.
 • Jos juhannusyönä avaa pelihuoneen ikkunan alastomana, sieltä tulee ihmeellistä raitista ilmaa sisälle. (Ikkunan voi toki avata myös täysissä pukeissa.)
 • Mikäli haluat varastaa toisen pelaajan noppaonnen, hiero kehoasi hänen nopillaan alastomana. Vielä tehokkaampi taika on, jos kerrot hänelle tästä ennen seuraavaa peliä. Toisaalta taika voi tällöin tehota aivan eri tavalla kuin mitä odotit.

Ja seuraavaksi lisää ihan upouusia vanhoja perinteisiä taikoja ja -enteitä.

 • Kerää yhdeksästä eri noppasetistä kustakin yksi noppa, jokaisessa eri silmäluku. Kun nukut juhannusyönä alasti nämä nopat tyynysi alla, unelmiesi prinsessa (tai prinssi) tulee yöllä hakemaan noppia. Varaa siis yöpöydälle pippurisumute tai vuoteen viereen pesäpallomaila, jotta voit taltuttaa tunkeilijan ennen kuin soitat poliisit.
 • Jos sinulla ei ole peliporukkaa, niin mene juhannussaunaan ja saunan jälkeen heitä alastomana ylöskohotetun jalkasi alitse vihta saunan katolle. Suunnasta mihin vihdan tyvipää osoittaa löytyy uusi peliporukkasi. Toinen vaihtoehto on katsella juhannuskokkoa alastomana. Suunnassa mihin kokon savu kääntyy on sinun uusi peliporukkasi.
 • Millainen hahmo sinulla mahtaa olla tulevassa pelissä? Kun kierrät juhannusyönä pelipöydän tai pelipaikan alastomana kolme kertaa, niin hahmo ilmestyy. Ilmestyvää hahmoa ei kuitenkaan saa tervehtiä eikä yrittää kurkkia sen hahmolomaketta.
 • Haluatko ennaltatietoa seuraavan pelin random encountereista? Pujota alastomana kultaisen sormuksen läpi yhdeksän noppaa suoraan noppapussiin, niin näet sormuksen läpi katsomalla kuvan seuraavan pelin random encounterista.
 • Onko KPS- tai noppaonni kadoksissa? Noppaonnen voi hakea lähimmästä roolipeliliikkeestä. Mene ennen juhannusta roolipeliliikkeeseen, riisuudu alastomaksi ja hiplaa noppia omituisesti höpöttäen kunnes poliisit hakevat sinut ja joudut putkaan tai pakkohoitoon. Näin varmistat noppaonnen.
 • Naispuoleinen pelaaja voi vahvistella KPS- tai noppaonneaan etsimällä juhannusyönä nelilehtisen apilan alastomana. Kun tämän apilan pistää sitten killumaan povelle hyvin anteliaaseen kaula-aukkoon seuraavassa pelissä, niin noppaonni on taattu.
 • Noppa- tai KPS-onnea voi vielä vahvistella kulkemalla juhannusyönä alasti niityllä ja keräämällä kastetta noppapussiin tai johonkin vaatekappaleeseen, joka seuraavassa pelissä tulee olemaan päällä.
 • Kaada juhannusyönä pelipöydälle noppia ja istu niiden päälle alastomana. Ne nopat, jotka tarttuvat kiinni takapuoleesi, kannattaa ottaa käyttöön pelissä, ne ovat varmasti onnekkaita. (Tai sitten niitä epäonnisia. Riippuu näkökulmasta.)
 • Juhannusyönä sauno oikein kunnolla ja sitten juokse suoraan saunasta alastomana pitkin ruisvainion ojia, kierittele kasteisella niityllä, möyri muurahaispesässä ja kun palaat kotiin niin voit nähdä peilissä örkin!

Lopuksi vinkki: kaikki listatut juhannustaiat voi myös toteuttaa pelihahmolla pelin aikana niin pöytäpelissä kuin larpissakin. Ne tehoavat pelimaailmassa aivan yhtä hyvin kuin reaalimaailmassakin.

Vapautukaa demonivoimien vallasta!

perjantaina 30. toukokuuta 2014

Tämä on vakava varoitus kaikille Ropecon-harrastajille! Olkaa tarkkana, että ette joudu sidotuksi demonivoimien valtaan!

Pimeät vankityrmät -sarjakuva kertoo havainnollisesti siitä, mitä Dark & Dungeons -pelin taustalla todella on: kansainvälinen saatananpalvojien salaliitto joka sitoo pelaajia demonivoimien valtaan. Ensin pelaajat houkutellaan mukaan peliin seksikkään pelinjohtajan avulla. Kun he saavuttavat 8. tason pelissä, heidät otetaan noitapiiriin Dianan temppelin jäseniksi ja heille annetaan heikkoja loitsuvoimia.

Vain pätevä ja uskossaan väkevä komea saarnaaja (HUOM. VAROITUS alla) voi karkoittaa kätten päälle panemisella okkultismin demonit pelaajista. Jeesuksen veren voimalla hän voi sitoa demonivoimat pelin saatanallisiin amuletteihin, tinasotilaisiin, erikoisarpakuutioihin, cosplay-asuihin ja okkultisiin kirjoihin. Tämän jälkeen kirjat on poltettava, niitä ei saa heittää roskiin eikä varsinkaan antaa eteenpäin.

VAROITUS! Apostolien teot, 19:13-17: Myöskin muutamat kuljeksivat juutalaiset loitsijat rupesivat lausumaan Herran Jeesuksen nimeä niiden ylitse, joissa oli pahoja henkiä, sanoen: ”Minä vannotan teitä sen Jeesuksen kautta, jota Paavali julistaa”. Ja niiden joukossa, jotka näin tekivät, oli myös erään juutalaisen ylipapin, Skeuaan, seitsemän poikaa; mutta paha henki vastasi heille sanoen: ”Jeesuksen minä tunnen, ja Paavalin minä tiedän, mutta keitä te olette?” Ja se mies, jossa paha henki oli, karkasi heidän kimppuunsa, voitti heidät toisen toisensa perästä ja runteli heitä, niin että he alastomina ja haavoitettuina pakenivat siitä huoneesta. Ja tämän saivat tietää kaikki Efeson asukkaat, sekä juutalaiset että kreikkalaiset; ja heidät kaikki valtasi pelko, ja Herran Jeesuksen nimeä ylistettiin suuresti.

Viime aikojen Facebook-juttuja

maanantaina 19. toukokuuta 2014

17.5.2014: Olitteko jo huomanneet Ilmatieteen laitoksen uuden palvelun? Kun kirjoittaa päivämäärät paikallissääkyselyyn, näkyy ko. päivien ennuste. Tarkistin tietysti heti con-viikonlopun. Tulee ennätyslämmin Ropecon!


11.5.2014: VAROITUS! Con-deittailu on vaarallista. Kannattaa harkita tarkkaan ennen kuin semmoiseen lähtee. Voi käydä vaikka näin onnettomasti!


Coninkävijät: ajatelkaa ihmisten tunteita!

keskiviikkona 1. kesäkuuta 2011

Viime aikoina on kantautunut hälyyttäviä tietoja siitä, kuinka eri coneissa harrastetaan ns. free hugs -toimintoa, eli tarjoudutaan halailemaan ihmisiä ilman korvausta. Meillä Suomessa tällainen toiminta ei missään nimessä ole sopivaa!

Kuten tiedämme, suomalainen ihminen ei halua toista ihmistä, etenkään tuntematonta, 3-4 metriä lähemmäksi. Sitä läheisempi läheisyys tekee jokaisen suomalaisen olon tukalaksi ja tuntuu suorastaan siltä kuin ”käytäisiin iholle”.

Tunnetusti seksuaalisesti vapaamielisillä tanskalaisillakin on coneissaan erittäin ankarat säännöt liiallisen läheisyyden välttämiseksi. Näin ollen suomalaisissa coneissa sääntöjen pitäisi olla näitä huomattavasti tiukemmat!

Ehdotankin siis yleisiksi säännöiksi seuraavia.

 1. Älä kysy ihmisiltä, haluavatko he ilmaisen halauksen. He eivät halua sellaista!
 2. Älä edes puhu tuntemattomille ihmisille. On epämukavaa joutua puhumaan tuntemattomien ihmisten kanssa.
 3. ”Ilmaisia halauksia” -kylttiä ei saa pitää näkyvillä julkisella paikalla. Monia suomalaisia loukkaa ja hävettää ajatus halailemisesta. Se ei meillä ole tapana.
 4. Älä koskaan tuki ovia, sisäänkäyntejä tai vilkkaampia reittejä. Toiset ihmiset voivat joutua kulkemaan epämukavan läheltä tai he joutuvat tällöin tahattomasti jopa koskettamaan toista ihmistä.
 5. Älä koskaan katso tuntemattomia ihmisiä silmiin. Se tulkitaan aina uhkaukseksi tai epämukavaksi seksuaalisviritteiseksi lähestymiseksi.
 6. Älä halaile, suutele tai moottoriveneile tuttaviesi kanssa julkisella paikalla. Muut läsnä olevat suomalaiset pitävät sellaisen näkemistä erittäin kiusallisena.
 7. Älä ikinä hymyile muille ihmisille. He luulevat, että heissä on jotain huvittavaa ja että heille nauretaan.

Kun jokainen Ropeconin kävijä painaa tulikirjaimin mieleensä nämä säännöt, vältytään monilta epämukavilta kokemuksilta.

Con-piirit huolissaan tyttöjen paljoudesta!

perjantaina 31. joulukuuta 2010

Viime aikoina sisäpiirin huomiota on alkanut kiinnittää sukupuoleltaan naispuoleiselta näyttävien coninkävijöiden ja -järjestäjien yletön osuus kaikista kävijöistä ja järjestäjistä. Tyttöjen määrä uhkaa alkaa jo näyttää yli 50 prosentilta.

Lisäksi conitean virallisen näkemyksen (Heiccu) mukaan tyttöjä on conissa noin puolet, mutta että he näkyvät selkeästi enemmän valokuvissa ja conin ilmeessä, koska he painostavat con-pukeutumiseen keskimääräistä enemmän eivätkä useimmiten keskity pelkkään korttipelaamiseen tms. paikallaan koko conin ajan istumiseen.

ConTextin toimitus epäilee, että valokuvissa tytöt esiintyvät enemmän myös sen takia, että kuka nyt miehiä haluaisi valokuvata.

Itse asiassa … miksi ihmeessä kukaan olisi huolissaan siitä, että conissa on paljon tyttöjä??? Sehän on aivan typerä ajatus. Kylläpä tuli tosi tyhmä otsikko tälle jutulle, harmi kun en muistanut sitä nyt korjata. Ilman muuta vaan paljon ENEMMÄN tyttöjä! Minullehan käy aivan hyvin, että kaikki muut koko conissa olisivat tyttöjä! Teemaksi naiset!

Perjantain ConText

perjantaina 23. heinäkuuta 2010

Shokeeraavaa tietoa siitä, kuinka con ei edes mahdu Dipoliin! Murtomiehet liikkeellä jo ennen conia! Työntekijät vaativat kermavaahtoa! Lue, kuinka jonosta isketään conheila! Ja minne kaikkialle pääjärjestäjien ylimääräiset aivopuoliskot ovat päätyneet! (Pääjärjestäjien homma on niin helppo, että puolet voi aivan hyvin viedä narikkaan.) Ja miksei roolipelata kylpyammeessa? Näistä tärkeistä kysymyksistä kirjoittaa perjantain ConText.

ConText-2010-pe.pdf (1146 Kt)

Aijaa-ykkösluokka

keskiviikkona 12. elokuuta 2009

Coniin lähtiessä ostin luonnollisesti lipun junan 1. luokkaan – kun matka tällä ”Valtion” yksityistetyllä rautatiellä kuitenkin maksaa suunnilleen saman verran kuin lentolippu (mikäli sen tilaisi puoli vuotta aiemmin ja tulisi lentokentälle ainakin 2 tuntia ennen lähtöä kopeloitavaksi ja tutkittavaksi), niin samahan tuo.

Ja luonnollisesti jälleen kerran 1. luokkaan tuli Aijaa-ykkösluokan matkustaja. Tämä on tapahtunut lähes joka ikinen kerta, kun junassa 1. luokassa matkustan.

Tällä kertaa Aijaa-ykkösluokan matkustaja tuli junaan kuitenkin hieman myöhässä, eikä ehtinyt nauttia kahvia ja iltapäivälehtiä, jotka 1. luokan matkustajille on varattu ja jotka Aijaa-ykkösluokan matkustaja lähes poikkeuksetta aina ehtii nauttia ennen konduktöörin saapumista. Kahvi ja lehdet eivät milloinkaan jää Aijaa-ykkösluokan matkustajilta huomiotta – toki se iso kyltti, ”Lehdet on varattu vain 1. luokan matkustajille” tietenkin jää.

Aijaa-ykkösluokan matkustaja ei ilmeisesti ollut löytänyt viereisistä 2. luokan osastoista istumapaikkaa heti, ja oli selvästi ilahtunut, että junassa oli kokonainen osasto tyhjillään – pl. allekirjoittanut, joka istui siellä yksin. Tämä matkustaja ei tietenkään millään tavalla ihmetellyt asiaa tai huomannut ikkunoissa todella isoja ”BUSINESS”-tarroja, 2. luokkaan nähden erilaisia ja isompia penkkejä, jne. Aijaa-ykkösluokan matkustajiin liittyy jonkinlainen salaperäinen valikoiva sokeus, joka kerta kaikkiaan estää huomaamasta kaikkia selkeitä merkkejä siitä, että kyseessä on 1. luokka.

Tietenkään Aijaa-ykkösluokan matkustajalla ei ollut lippua. Noin 50 %:lla heistä ei ole lippua ja lopuilla on 2. luokan lippu tai jotain ihan muuta kuten raitiovaunulippu. Kun konduktööri tuli, Aijaa-ykkösluokan matkustaja ilmoitti menevänsä Tikkurilaan, ja kysyi, mihin aikaan juna saapuu Helsinkiin. Hän näytti myös opiskelijakorttiaan. Kun konduktööri ilmoitti lipun hinnaksi vähän yli 38 euroa, niin silloin! Silloin alkoi Aijaa-ykkösluokan matkustaja ihmetellä, että onpas tämä kallista. Konduktööri sanoi jotakin siihen tapaan, että nii-in, tämä on ykkösluokka.

Ja nyt varmaan arvaattekin, mitä Aijaa-ykkösluokan matkustaja sanoi. Hän sanoi ”Ai jaa! Onko tämä ykkösluokka! En minä ykkösluokan lippua halua maksaa!” – tai jotakin sinnepäin. Mutta ”Ai jaa”, se tuli kyllä, koska se on aivan pakollinen aloitus, kun Aijaa-ykkösluokan matkustaja kuulee, että hän on 1. luokan osastossa. Joka ikinen kerta, kun olen nähnyt Aijaa-ykkösluokan matkustajan, niin ”Ai jaa” on aina kuultu.

Kun Aijaa-ykkösluokan matkustaja oli hieman kiusaantuneen oloinen, niin konduktööri kertoi, että ei hän etukäteen rupea varoittamaan, että olette 1. luokan vaunuosastossa, koska sellainen varoittelu on joidenkin ihmisten mielestä pahin mahdollinen loukkaus. Matkustaja osti sitten pitkin hampain 2. luokan lipun ja lähti vaunuosastosta etsimään istumatilaa 2. luokan puolelta.

Paluumatkalla conista tapahtui tosin erikoinen poikkeus; yhtään Aijaa-ykkösluokan matkustajaa ei ilmaantunut. Tai jos ilmaantui, niin ehkä toiseen päähän vaunuosastoa, ja en jaksanut kiinnittää asiaan huomiota. Kyseessähän on niin jokapäiväinen tapaus.

Niin, ei tämä nyt ehkä coniin juurikaan liity, paitsi että on se melkoinen myytti ja salaisuus, mistä nämä samanlaiset Aijaa-ykkösluokan matkustajat aina löytyvät, ja miten heillä voi olla aina sama valikoiva sokeusvamma ja samat repliikit.

Hylätyt sivut

tiistaina 4. elokuuta 2009

Vielä kuriositeettina muutama omituinen irrallinen sivu, jota ei ConTextissä 2009 käytetty, mutta jotka jostain syystä olivat olemassa. Näitä saa katsoa vain omalla vastuulla.

…niin siis ei näissä mitään K18-matskua ole…