Arkisto aiheelle ‘Kielitiede’

Mikä on Desunimesi?

torstaina 27. marraskuuta 2014

Aiemmin blogissa laadimme Tracon-nimiä. Tässä on ko. nimitaulukko sovellettuna pian lähestyvää, loppuunmyyytyä Desucon Frostbite 2015:ttä varten!

Etunimi; kuukauden päivä jona synnyit:

Pv

Nimi

     

Pv

Nimi

     

Pv

Nimi

1

Kiihkeä

12

Hurja

23

Onnekas

2

Säkenöivä

13

Vilkas

24

Söpö

3

Kuuluisa

14

Reipas

25

Samurai-

4

Lohikäärme-

15

Haltia-

26

Pimeyden

5

Kuuma

16

Super-

27

Haamu-

6

Rohkea

17

Mecha-

28

Mahtava

7

Kultainen

18

Pikku

29

Vampyyri-

8

Tähtien

19

Ihana

30

Tulinen

9

Ovela

20

Etsivä

31

Viimeinen

10

Pussaileva

21

Iloinen

 

 

11

Naurava

22

Maaginen

 

 

Takanimi; kuukausi jolloin synnyit:

Kuukausi

Nimi

1. Tammikuu

Demoni

2. Helmikuu

Enkeli

3. Maaliskuu

Isoveli

4. Huhtikuu

Keijukainen

5. Toukokuu

Kissa

6. Kesäkuu

Merenneito

7. Heinäkuu

Ninja

8. Elokuu

Pikkusisko

9. Syyskuu

Prinsessa

10. Lokakuu

Prinssi

11. Marraskuu

Taikatyttö

12. Joulukuu

Temppelineito

Eli jos esimerkiksi olet syntynyt 25.7., olet ”Samurai-Ninja”.

Ja se on sama japaniksi! (Tai sitten ainakin jos joku kääntää.)

Huom. jos laitat desunimesi tänne kommenttina, voi mennä jonkin aikaa ennen kuin muistan hyväksyä kommentin.

Ropecon vaihtaa nimeä!

keskiviikkona 19. helmikuuta 2014

Desucon Frostbite 2014:n taholta oli tullut vakava ilmoitus ja varoitus, että Ropecon-nimessä oleva con-takapääte on valheellinen, koska Ropecon ei ole Japani-aiheinen (manga, anime, J-rock, J-pelit, jne.) tapahtuma.

Tämän takia Ropecon-nimi on kiireellisesti päätetty vaihtaa, jotta kukaan Ropeconiin tulija ei pettyisi, kun anime- ja manga-aiheista ohjelmaa ei ole tai sitä on erittäin vähän tapahtuman nimestä huolimatta.

Nimenvaihto on muutenkin ajankohtainen, sillä ”Rope” tulee sanasta ”roolipeli”, jota emme Ropeconissa ole juurikaan nähneet. Sen sijaan Ropecon perustuu fantasia-aiheiseen keskiaikaiseen sotapelikampanjaan, jota pelataan paperin, kynän ja miniatyyrien kera. Tämän vahvistaa alkuperäinen Dungeons & Dragons, jonka kannessa lukee nimenomaan ”Rules for Fantastic Medieval Wargames Campaigns Playable with Paper and Pencil and Miniature Figures”. Toisin sanoen Rope-etupääte on myöskin erittäin harhaanjohtava!

Olisi hankala lyhentää ”fantasia-aiheiset keskiaikaiset sotapelikampanjat joita pelataan paperin, kynän ja miniatyyrien kera” – siitä tulisi jotain sellaista kuin ”Faaikesojopepakyjamike”. Tätä peliä kuten muuten monia muitakin Ropeconissa pelattavia pelejä kuitenkin pelataan pöydällä eli siksi Rope-etupääte on päätetty lyhentää sanasta ”pöytäpeli”. Uuden nimen alkuosa on siis PÖPE!

Sitten palaamme hankalaan takapäätteeseen ”-con”. Kuten Desucon Frostbite 2014:n asiantuntija todisti, se tulee japanin kielen sanasta コンベンション (conbenshon) eli se on täysin japanilainen termi, jota ei saa käyttää kuin japaniteemaisissa coneissa. Suomeksi conbenshon on konferenssi, kokous tai kongressi.

Haluamme kuitenkin tehdä erittäin selvän eron japaniaiheisiin coneihin ja päätteiden ”con” ja ”kon” ero on liian pieni. Siksi päädyimme kokousta tarkoittavaan sanaan palaveri, josta takapääte -pal.

Näin ollen Ropeconin uusi nimi on PÖPEPAL!

Uusi Pöpepal-nimi tullaan vahvistamaan vielä virallisen tahon taholta myöhemmässä vaiheessa. ConText on vain tässäkin asiassa aivan ajan hermopäätteellä ja julkaisee kohu-uutisen etukäteen!

ConText – ovelaa kielitiedettä

maanantaina 14. toukokuuta 2012

ConTextin toimitus huomasi äm-irkissä käytettävän roolipelin pelaamisesta nimitystä ”sessio”. Tämähän on tavattoman huono nimitys, se kun ei ole suomea laisinkaan. Aiheesta syntyi keskustelua ja yksimielinen päätös oli, että uusi nimitys roolipelisessiolle on tästä lähtien varvi.

Muita ehdotuksia olivat mm. istunto, peli-ilta ja ropeilta. Jopa ehdottajat itse totesivat nämä tylsiksi. Varvi on hauska! Voit seuraavana päivänä vaikka kehuskella työkavereille, että vetäisit eilen illalla kahdeksan tunnin varvin pöydällä. Tai huokaista, että viikonloppuna se on taas varvi edessä ja kuusi kaveria tulee mukaan.

Sanaa voi käyttää myös larp-pelistä: meilläpä oli 30 hengen varvi ja kaikilla naamiaisasut päällä; tai miniatyyritaistelusta: varvi tapahtui metsässä ja päälle kävi kokonainen armeija kääpiöitä!

Triumfiraatti hantteeraa kommervenkin!

maanantaina 12. lokakuuta 2009

Sekretääri on hiljattain informeerannut, jotta ensi vuoden kommervenkin (23.-25.7.2010) oordninkin hantteeraa triumfiraatti, jota täten gratuleeraamme! Juhlan kunniaksi triumviraattikin siis ”fiiraa”, joka svenskiksi on yhtä kuin juhla, ja triumfikin tullee jo etukäteisesti.

Pian Dipolikin kai apustetaan hyyrylle, ja onpa kostyymi-spelaajan garderoobissakin kai jo kostyymit, kavait, kombineesit ja lönskotti oorningissa hengareissaan, kalsongit, halstuukit ja nästyykit viikattuina jämtteihin raadeihin ja vielä monensorttisia tilpehöörejä: simsettejä, manshetteja, slipsejä, kravatteja, henkseleitä ja tualettifudraaleja, alahyllyllä näkyy pantoffelit, turnerit ja galoshshit.

Jeskamandeera – ainakin ConText sprookaa fiinisti, jos ei svenskin lätinä blaskaa!

P.S. triumfiraatin, elikkä conin föörmannien, ylöspanokin on klaari: Kalle ”Killeri” Kivimaa, Jukka ”Juki” Koskelin ja Jukka ”Seppäsen Jukka” Seppänen. Yhtään höönaa tai lööpparia ei siis joukkoon mahdu, vaan kolme rahvasta veikkoa, jotka eivät totisesti ole mitään braijaavia tohvelisankareita! Näiltä tulee faustia tiskiin kun sitä tarvitaan.

Uudella teemaehdotuksella ennennäkemätön kannatus!

lauantaina 3. lokakuuta 2009

Vanha teemakuva joutaa jo romukoppaan, sillä Ropecon (ts. Rollkon) 2010:n uusimmalla teemaehdotuksella on jo ennennäkemätön kannatus. Ropecon 2010:n teemaksi on siis vahvasti ehdolla Ruotsi ja ruotsalaisuus. Onhan nyt kulunut sentään 200 vuotta siitäkin, kun Österlandiamme kohtasi suuri onnettomuus eli se joutui eroamaan rakkaan Svea-Mamman hellän ja pehmeän sylin lämmöstä. Teemaan tietenkin liittyy kiinteänä osana jo aiemmin ilmi tullut ennakkotieto siitä, että koko con on ruotsinkielinen.

Ruotsin ja uuden teeman kunniaksi ConTextkin ottaa jälleen taas uuden ilmeen.

Conin ohjelmassa on luvassa mm. hapansilakkatyöpaja – jossa siis opetellaan syömään tuota hieman tuoksahtavaa herkkujen herkkua; luonnollisesti hoviniiaus ja -kumarrustyöpaja, sillä Carl XVI Gustaf on toki jo kutsuttu vieraaksi; paljon Österlandin (tunnetaan myös Suomi-nimellä) historiaan liittyvää puheohjelmaa ja larppeja, jne. Sanomattakin on selvää, että kaikki ohjelma on ruotsinkielistä.

Kruunun vahvistuminen on toki meille Ruotsin vankkumattomille ystäville mieluisa kuuluminen, mutta conin kävijät varmasti pidättelevät hengitystään kruunun kurssia seuratessaan – sillä con-liput maksetaan ensi vuonna kruunuissa.

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Ropecon avaa portit kansainvälisyyteen!

torstaina 1. lokakuuta 2009

Hopp faderallan lallan lej! Varmat huhut kertovat, että vuoden 2010 Ropecon on ensimmäinen, joka pidetään täysin ruotsinkielisenä! Tämä on oikein hyvä asia. Kuten tiedämme, ruotsin kieli on suomalaisten ummikoiden portti kansainvälisyyteen ja todellinen maailmankieli. Tämä linja myös rikastuttaa Ropeconin kulttuuria ja on sille suuri voimavara.

Och samma på svenska: Secure rykten berättar att 2010 Ropecon är det första som hålls helt på svenska! Detta är en mycket jättekiva sak. Som vi vet, är ett svenskt-speaking Finns hamn internationalism och verklighet språk. Denna linje även Ropeconin berikar kulturen och det är en stor resurs.