Arkisto aiheelle ‘Kunniavieraat’

Poimintoja Ropeconin ohjelmasta II

torstaina 7. toukokuuta 2015

Nyt, kun Ropecon ohjelma on näinkin aikaisin jo melkein lähes virallisesti luettavissa, niin tässä on nyt sitten oikeasti niitä poimintoja ohjelmasta. Hyvää ohjelmaa on kuten tavallista niin paljon, että kaikkea ei tässä ehdi toki suositella, kunhan nyt sellaisia joiden suositeltavuudesta ConText on ollut täysin yksimielinen.

KP eli Kokemuspiste: Käpyaulassa koko conin ajan: täällä kannattaa käydä tutustumassa uusiin, vanhoihin ja siltä väliltä peleihin, kaikkea mahdollista löytyy. Täällä muutut newbiestä kokeneeksi pelien veteraaniksi muutamassa kymmenessä minuutissa! Ja niille jotka ovat jo valmiiksi kyynisiä, katkeroituneita veteraaneja, löytyy vaikkapa laadukkaita skenaariokilpailun pelejä ankarasti kritisoitavaksi.

Hippilarp 13 – The Last Puff: ilmoittautuminen pe klo 15-18 Larp-tiskillä. Larppaus on ConTextin mielestä täysin joutavaa touhua, mutta jos haluat ärsyttää mahdollisimman monia coninkävijöitä niin osallistu tähän. Ideana on hölmöillä ympäri Dipolia 60-luvun hippinä tai jotain, ainakin joskus kauan sitten oli.

Harharetkiltä Joron jäljille – esitelmä matkoista läpi historian: Klondyke, pe klo 21-22. Matka-aiheista puheohjelmaa on enemmänkin, tässä on aivan erityisen pätevä esitelmöijä.

Game of Thrones – Burleski (K18): Sali 1, pe klo 23-00. Jos et tiedä mitä on burleski, niin mene katsomaan. Tai jos vaikka tietäisitkin. ConText kannattaa lämpimästi kaikkia K-18 -ohjelmanumeroita!

Transsukupuolisuus Fantasiassa: Klondyke, la klo 11-12. Kuten tiedämme, kaikki homosaatio on juuri nyt kuuminta hottia tiellämme kohti täydellistä rappiota. Täällä kuulet, miten sen voi ottaa mukaan peleihinkin. (Muuten, nuori keisari Elagabalus olisi halunnut siirtää itselleen peniksen tilalle vaginan leikkausoperaatiossa. Fakta!1)

Kalevalarunoustyöpaja: JMT5 Olohuone, la klo 14-16. Saapui Jyrkäs, jaaritteli, runoniekka rooliconil’, runoin riimit raamitteli, trokeemuodon tarkenteli! Tämän työpajan kun käyt läpi, osaat riimitellä kohta yhtä loistavasti kuin ConText (käyty on!).

Matkalla sankaruuteen ja sen yli: Sali 26, la klo 16-18. Jos et vielä tiennyt, niin kaikki sankaritarinat mitä on ikinä tehty, on tehty aivan tarkalleen samalla kaavalla. Ihan kaikki, Odysseiasta Star Warsiin! Käy kuuntelemassa jos et usko.

The Elder Scrolls-pelisarjan kehittyminen: Klondyke, la klo 17-18. Jos olet pelannut Skyrimiä – tai Morrowindiä ja Oblivionia jopa – niin käypäs kuuntelemassa miten pitkä historia tällä edesmenneellä pelisarjalla on. (Nythän sen taru toki loppui kun tehtiin MMORPG. Sitä ei kukaan oikea Elder Scrolls -fani ikinä tule pelaamaan.)

Kirjoittajamiitti: JMT5, la klo 20-22. Kirjoitatko? Esim. ConText (aika itsestäänselvästi) kirjoittaa, ja paljon. Tänne siis väittelemään Mary Suen määritelmästä ja suosikkislashistäsi!

Charlie ei surffaa – yhden conipelin anatomia: Klondyke, Su klo 9-10. Sunnuntaina olet toki jo klo 8:50 intopiukeana jonottamassa Klondykeen? Nimittäin, siellä kerrotaan pelistä, jota on pelattu Ropeconissa uskomattomat yli 20 vuotta!

Matkanteko keskiajan Suomessa: Sali 25, su klo 14-16. Täällä opit taas hieman lisää keskiajasta. Nyt mennään vieläpä niin kapealle erikoisalalle, että edes kaikkien alojen eritysasiantuntija ConText-toimittaja ei tiedä asiasta valmiiksi jo kaikkea.

Lopuksi vielä toki pitää mainita kunniavieraiden ohjelmanumerot. Ne kai on syytä katsoa ihan kohteliaisuudesta, ettei kunniavieraat joudu esiintymään ihan tyhjälle auditoriolle.

(1Sikäli kun luotamme lähteeseen Montefiore, Simon Sebag: Ihmishirviöt – maailman julmimmat ihmiset, s. 33. 2008. Gummerus Kustannus Oy. ISBN 978-951-20-8073-1; jossa kirjassa ei ole lähdeviitteitä.)

Aiheesta muualla

Ropecon uhkaa peruuntua!

torstaina 15. joulukuuta 2011

Järkyttävä Eero Tuovisen haastattelu on suistanut conitean täydellisen epätoivon mustiin syövereihin. Haastattelun julkaisi 13.12.2011 Suomen ainoa virallinen roolipeliskenen tiedotuskanava, Roolipelitiedotus.

Haastattelussa Tuovinen toteaa: ”Ropeconissa käyminen on tuntunut kovin stressaavalta ja verrattain tarpeettomalta viime vuosina, joten saatan pudottaa sen ensi vuonna ohjelmastani.”

Nyt koko Ropeconin kohtalo siis keikkuu uhkaavalla vaakalaudalla. Nimittäin jos Eero Tuovinen ei tule, niin koko Ropeconin perustahan putoaa silloin pois. Tapahtumalla ei enää olisi mitään merkitystä!

Kiistat alkoivat jo siitä, kun Ropecon aikoi käyttää Tuovisen vastaanotossa Dipolin omaa punaista mattoa. Alustavissa neuvotteluissa oli suullisesti luvattu, että punainen matto olisi aivan uusi.

Toisin kuin Tracon, Ropecon ei myöskään halunnut antaa Tuovisen henkilökohtaiseen käyttöön ilmaiseksi kuin Takan, Polin ja Palaverin ja puolet Luolamiehen myyntipöydistä. Alustavissa neuvotteluissa Sali 1 kuitenkin oli vielä mukana. Siitä olisi tehty Eero Tuovinen -temppeli, jossa Ropeconin kävijät olisivat voineet palvoa Tuovisen luonnollisen kokoista patsasta.

Viimeinen pisara oli, kun paistetut peltopyyt olisi tarjottu hopealautasilta, vaikka raiderissa nimenomaan sanottiin, että lautasten piti olla kultaisia. Toiseksi, palvelustyttöinä olisivat toimineet conitean tytöt vaikka luvattiin 16-vuotiaita meidoja.

Ropeconin 2011 ohjelma on julkaistu!

perjantaina 8. heinäkuuta 2011

Ropeconin 2011 ohjelma julkaistiin kesäkuun lopussa! Sen kunniaksi ConText poimii nyt ohjelmistosta todellisia helmiä, joita heitellä siolle. Eli näitä ohjelmanumeroita ei ainakaan kannata jättää välistä. Toki kaikki Ropeconin ohjelma on hyvää. Nämä ovat vain toimituksen näkemyksiä, ts. oikea ja lopullinen vastaansanomaton totuus.

Perjantai, klo 17:30-18:00, Sali 1: Avajaiset. Täällä kannattaa ihan perinteen vuoksi käydä. Ja jos et ole osannut katsoa kunniavieraiden kuvia ropeconin sivuilta, niin täällä ko. heput näkee ihan silmästä silmään.

Perjantai, klo 18:00-19:00, Klondyke: Ks. ”Ammattina kaikkien aikojen herkin nahka”, alempana.

Friday, 11:00 pm to Saturday, 1:00 am, Room 25: Warpstones of Time. Will there be anyone listening to something this odd at this hour? Two guys from a very exotic country called Poland tell about RPGs from behind the Iron Curtain. Or maybe a bit more recent ones, but hey, I myself will definitely ask about communist era RPG scene. I wonder if they had Solidarność – the Roleplaying Game? (A little secret: if you want to distract these guys, show up dressed like a Japanese high school girl.)

Lauantai klo 15:00-16:00, Jämeräntie 3A, pelitila: Pahan nauru. työpajassa opetellaan hohottamaan mahtipontisesti kuin tuhma pahis, hekottamaan kuin hullu tiedemies ja kikattamaan kuin japanialainen lukiolaistyttö. Varmaankin omituisin työpaja ikinä.

Lauantai klo 18:00-20:00, Auditorio: Ammattina kaikkien aikojen herkin nahka. Kaikkien aikojen herkin nahka vihdoin esillä! Tule katsomaan henkilöä, jonka herneillä on autopilotti. Siis nenään menevillä herneillä. Tämä ohjelmanumero otettiin ihan vain esitelmöijän kiusaksi välillä pois ohjelmalistastakin! Lällän lällän lieru! (Kenraali Burger esittelee myös englanniksi käännettyä Stalker-peliä, jossa vakoillaan ja häiritään nuoria tyttöjä, perjantaina klo 18:00-19:00 Klondykessä.)

Saturday, Noon to 1:00 pm, Auditorium: The History of Dungeons and Dragons. Frank Mentzer speaks about the early years of Dungeons and Dragons, and answers questions from the audience. Did you know Mentzer did not in fact write the ”Red Box” D&D version, the one which was translated into Finnish? Not that he ever claimed he did. He only reorganized – and made a good job at that – a version made by other people.

Sunday 10:00-12:00, Auditorium: Realities of Steel. What’s the point with sword? Meaning, why doing something as useless as training old sword techniques. Yeah, there’s no point in it. At all. But at least this Guy knows what he’s talking about.

Sunnuntai klo 11:00-12:00, Sali 25: Jeesus lukee Raamattua. Onko se lintu? Onko se kala? Ei, kun se on Jeesus. Tai ainakin melkein hänen uusin inkarnaationsa. Siis Mike Pohjola, joka lukee Raamattua. Tai siis omaelämäkertaansa tai jotain semmoista. Mutta se kai nyt on melkein sama asia. Ikävä kyllä päällekkäin Realities of Steelin kanssa, mutta jos kyllästyt kuivakkaan englantilaisen monotoniseen luennoimistapaan, niin tänne sitten.

Sunnuntai, klo 12:00-14:00, Smökki: Suomen kansan oudot tanssit. Kovat kundit eivät tanssi, mutta jos tanssisivat, niin ilman muuta he tanssisivat Krookeltussua, Tupsunjuurta, Pikkuista Mattia, Tinttan tanttania ja Hailuuta! Ainakin vahvasti näin epäilen.

Sunnuntai, klo 14:00-16:00, Ulkona: Bofferiturnajaiset 2011. Tätä kannattaa katsoa etenkin klo 16 lähestyessä koska silloin käydään finaaliottelut.

Sunday, 4:00-5:00 pm, Auditorium: Scenario contest panel. Guests of Honor and some other guys talk about the Scenario Writing Contest. This is of interest to ConText because one of our reporters submitted an entry of his own. If you are not interested, so what.

After that panel, everyone should hurry into Sali 1 for the Closing Ceremony of Ropecon.

Ja lopuksi vielä ohjelma, jota ei toistaiseksi ole listalla.

Ajankohta ei tiedossa: Lightning Talk. Tämäkin ehkä luultavasti järjestetään jossain jonain hetkenä. Varmaa se ei ole. Mutta täällä kuulet viiden minuutin vesityksiä jos jonkinlaisista aiheista, ja kaikille löytyy jotain kiinnostavaa.

Mahtavat kunniavieraat ovat sankareita!

perjantaina 14. tammikuuta 2011

Nyt hartaasti odotetut kunniavieraat ovat sitten vihdoinkin selvillä! Eli on jo aika alkaa pestä punaista mattoa, jotta voimme vastaanottaa nämä ylivertaiset nerot, nämä maailmanlaajuisesti tunnetut roolipelialan sankarit heidän arvolleen, joka vastaa vähintäänkin heidän painoansa platinapaloja, sopivalla tavalla!

Frank Mentzer on ehkäpä maailman kaikkien aikojen roolipelaamiseen eniten vaikuttanut henkilö, onhan maailmankaikkeuden ylivertaisesti suosituin ja paras roolipeli D&D hänen käsialaansa! Voimme vain mykkänä kunnioituksesta ihailla tätä merkkihenkilöä ujosti etäältä, jotta alhainen läsnäolomme ei saastuta sitä ilmaa, jota hän on hengittänyt! Mentzerin ura ulottuu aina 1950-luvulta 2010-luvulle ja hänen saavutuksensa roolipeli- ja leipomoalalla muistetaan joka ikisessä paikassa ympäri maailmaa! Ropecon odottaa nöyrän kiitollisena sitä henkisyyden hehkua, jota tällaisesta roolipelialan uranuurtajasta paistaa auringon lailla!

Mutta entäs sitten Erik Mona! Vaikka hänen nuori ikänsä ei voikaan luonnollisesti pärjätä Mentzerin arvokkaalle olemukselle, on hänen roolipeliskenessä toimimisensa ollut yhtämittaista legendaarista voittokulkua! Todennäköisesti yksikään toinen henkilö ei ikinä ole tuonut yhtä tolkuttoman suunnatonta määrää uusia harrastajia roolipelien pariin missään universumissa koskaan aiemmin! Vaikka Mona tekisi vain ns. teaserin jostain tulevasta projektistaan, jo sellainenkin on takuuvarma ENnie-palkinnon, roolipeliskenen Oscarin voittaja! Jokainen sana, jokainen ele, joka Monan huulilta lähtee, on heti myös koko skenen huulilla kaikista kuumimpana hottina, mitä ropeskenessä on ikinä koskaan kuultu! Monan tuotannon myyntilukemat ovat kerrassaan uskomattomat. Kun vertaamme Pohjoismaisiin myyntilukemiin (50000), mitataan Paizon myynti miljoonissa kappaleissa, eli se on vähintäänkin kaksikymmenkertainen!

Voimme siis vain sanattomana kunnioituksesta polvistua ja painaa nöyrän otsamme lattiaan näiden ropeskenen jättiläisten, näiden seikkailujen sankarien ja peliviihteen suurmestareiden edessä! Dipolin lattia, jota heidän jalkansa tulevat luultavasti tallaamaan, julistettakoon kansalliseksi monumentiksi! ConText vaatii, että tasavallan presidentin on oltava vastaanottokomiteassa! Sievät kansallispukuiset tyttöset kukittakoot sankarimme ja kaartin soittokunnan on kajautettava heidän kunniakseen Porilaisten marssi ja D&D-elokuvan teema!

Tylsää!

keskiviikkona 12. tammikuuta 2011

Baker oli viime vuonna ja tänäkin vuonna on taas sellainen (Frank Mentzer). Eikö nyt mitään uutta ja raikasta voitu keksiä millään? Ropecon käy vaan tylsääkin tylsemmäksi joka vuosi.

Vielä pahempi olisi, jos Ropecon tänäkin vuonna taas pidettäisiin Dipolissa! Se se vasta tylsää olisikin. Tai jos viikonloppuranneke maksaa 25 €? Miksi se maksaa ihan saman verran aina? Tylsää!

Ja miksi vain yksi kunniavieras julkaistiin? Eikö niitä ole kuin vain yksi! Miksi kaikkia ei sanota kerralla. Vai onko niitä vain yksi! Se vasta olisikin todella ankeaa ja tylsää. Tekeekö nyt yhdellä mitään?

Mitä varten muuten molemmat teemat sanottiin heti? Yhtään ei taas jännitystä ollut, kun heti tiedettiin kummatkin. Olisi nyt edes yksi sanottu ensin ja vasta myöhemmin toinen, niin olisi ollut jotain jännääkin!

Kuuma kunniavierashuhu!

maanantaina 10. tammikuuta 2011

Nyt meillä on luotettavan tuntuinen huhu kunniavieraista! Solmukohdan jälkeen aiotaan katsoa, mikä on kuuminta hottia Serbokroatiassa.

Ehkäpä siis saamme taas jonkun jälkipostmodernin käsitelarpin gurun Serbokroatiasta?

Teema ja kunniavieraat melkein paljastuvat!

torstaina 30. joulukuuta 2010

Vuoden 2011 conin teemasta ja kunniavieraista on nyt uutta varmaa tietoa! Anime ja manga! Eivät ainakaan ole conin teemoja.

Mutta, on liikkeellä erittäin luotettavan tuntuinen huhu, että 知らん顔 (shirankao) ja omertà olisivat sanoja, jotka liittyvät mahdollisiin huhuihin teemasta ja kunniavieraasta.

Paluu Xen’drikistä

keskiviikkona 21. heinäkuuta 2010

Tarkalleen aikataulun mukaisesti Keith Baker saapui juuri nyt, klo 20:30 Tallink Silja -laivalla Xen’drikistä takaisin Suomeen vietettyään päivän Tallinnassa. Tai ainakin kuvainnollisesti voinemme näin sanoa – onhan Viro sentään Xen’drikin lähin vastine Suomesta katsoen. Jollei se sitten ole Ahvenanmaa.

Kuninkaallinen vastaanotto!

tiistaina 20. heinäkuuta 2010

…tai ainakin kuninkaallinen matka. Keith Bakerin toi Suomeen tänään noin tunti sitten peräti Kuninkaallinen lentoyhtiö Koninklijke Luchtvaart Maatschappij henkilökohtaisesti! Mukana oli tosin myös muita matkustajia.

Kunniavierasta vastassa ei ollut Suomen hallituksen jäseniä sekä Tasavallan presidentti Tarja Halonen. Kunniavieras ohjattiin maahan VIP-tilojen ohitse. Seuraavaksi kunniavieras ruokitaan ja laitetaan Hotelli Selloon nukkumaan.

Kuuma kunniavierashuhu!

perjantaina 9. lokakuuta 2009

Luotettavalta taholta on kuultu huhu kunniavierasvalinnoista.

Mike Pohjolan kunniavieraaksi on huhujen mukaan on nimittäin tulossa Ropecon 2010!

Tätä kunniavierasvalintaa on perusteltu mm. sillä, että Ropecon 2010 ei ollut millään tavalla osallinen* Roolipelaaja-lehden lopettamiseen, joten se ei ainakaan ole haitannut roolipelaamista harrastuksena, eli on tavallaan tehnyt sen eteen paljon enemmän kuin moni muu taho. Ainakaan kukaan ei ole sanonut, että olisi jättänyt Roolipelaaja-lehteä lukematta, koska Ropecon 2010.

(*Toisin kuin eräät aiemmat Ropeconit, jotka hävyttömästi antoivat ymmärtää, että suuri kävijämäärä tietäisi tilaajia. Hyi heitä petollisia coneja!)

P.S. Laitanpa vielä tähän samaan juttuun huolestuttavan havainnon: ConText 2009 on nimittäin epäonnistunut. Kukaan ei laittanut tulikivenkatkuista, närkästynyttä ja/tai vihaista palautetta, eikä mikään taho vaatinut minkään jutun sensurointia! Ehkäpä ensi vuodeksi saamme ConTextille jopa toimittajan, joka korjaa tilanteen.